Česta pitanja

Česta pitanja

Lista odgovora na najčešća pitanja. Takođe uvek stojimo na raspolaganju ukoliko ne pronađete odgovor ili imate još nekih nedoumica.

Isključivo koristimo kvalitetne akrilni materijale i ABS graverske plastike za izradu svih naših proizvoda.

Sve naše oznake mogu da se koriste kako za unutrašnju upotrebu tako i a za spoljašnju. Ne dolazi do promene strukture materijala prilikom izlaganja spoljašnjim uticajima.

U zavisnosti od tip oznake postoje dva sistema za montažu. 

  • Montaža duplom trakom
  • Montaža distancerima

Montaža duplom trakom

Postavljanje oznake je brzo i jednostavno. Kvalitetna dupla traka se koristi za montažu. 
Potrebno je da skinete zaštitnu foliju sa poleđine i da postavite oznaku na željeno mesto.
Prilikom ovog procesa potrebno je biti pažljiv prilikom pozicioniranja oznake.

Montaža distancerima

Montaža oznaka se vrši distancerima. Distanceri predstavljaju jednostavno i elegantno rešenje. Ukoliko se monitraju na zidnu površinu(blok, cigla, gips) potrebno je prvo instalirati tiplove, ukoliko je drvena površina tiplovi nisu potrebni.

Za montažu duplom trakom vam nije potrebno nikakvo stručno znanje, dok za montiranje oznake sa distancerima vam je potreban alat kako bi montirali tiplove u zid za distancere koji će držati oznaku.

Nazvani po gasu koji se koristi unutar cevi za pražnjenje, CO2 laseri su bili najraniji gasni laseri koji su izmišljeni 1964. Oni su sada postali jedan od najčešćih tipova laserskih gravera na tržištu i naširoko ih koriste mala preduzeća.

U CO2 laseru, cev za pražnjenje je ispunjena brojnim gasovima (poznata i kao cev punjena gasom), ali je CO2 u najvećoj proporciji, zbog čega se laser naziva CO2 laser. Ostali gasovi unutar cevi za pražnjenje su vodonik, helijum, kiseonik, azot i ksenon.

Na krajevima cevi za pražnjenje nalaze se dve elektrode. Kada se na elektrode primeni visoki napon, molekuli azota se pobuđuju. U pobuđenom stanju, molekuli su u metastabilnom vibracionom stanju.

Ovi molekuli pobuđuju molekule CO2 prisutne u cevi za pražnjenje. Sada, kada pobuđeni molekuli CO2 dođu u kontakt sa molekulima helijuma, oslobađa se intenzivna energija u obliku svetlosti ili fotona. Ovi fotoni su laserski zraci koji se koriste za sečenje i graviranje materijala.

Svetlosni ili laserski zraci koji izlaze iz cevi su prilično moćni. Oni trenutno povećavaju temperaturu predmeta koji dolazi u kontakt i isparavaju materijal za tren oka.

Fiber laseri su najmoćniji, a samim tim i najskuplji od svih vrsta. Oni su revolucionirali lasersko sečenje i graviranje. To je veoma nova tehnologija u poređenju sa CO2 laserom.

Fiber laseri koriste niz dioda za stvaranje laserskih zraka.

Izlazna snaga fiber lasera  može da ide od 20 -4.000 vati. Laseri sa industrijskim vlaknima su snažniji i imaju izlaznu snagu veću od 10.000 vati.

Ovi laseri se razlikuju od jednostavnih diodnih lasera jer imaju sistem pojačanja. Laserski zraci putuju kroz fiberglas ili optičke kablove, koji pojačavaju laserske zrake zbog prisustva retkih zemnih metala.

Pojačani laserski zraci su veoma moćni. Oni su usmereni ka sabirnom sočivu. Poslednji laser koji izlazi iz konvergentnog sočiva je sposoban da seče metale. Zbog svoje velike izlazne snage, može brzo da rastopi metale. Mnogo su moćniji od CO2 lasera.

Fiber laseri nisu pogodni za mala preduzeća jer su veoma skupi. Uglavnom se koriste za sečenje metala, graviranje i obeležavanje serijskih brojeva i bar kodova.

Ovi laseri imaju dug životni vek i traju mnogo duže od CO2 lasera. Pored toga, ne zahtevaju preterano održavanje.

Vreme izrade proizvoda je do 5 radnih dana. Uvek se trudimo da poručene proizvode izradimo i prosledimo što pre kranjem kupcu.

ABS graverske koje se koriste za graviranje izrađuju se i u drugim bojama. U našem shopu su ponuđene najpopularnije varijante.
Ukoliko Vam je potrebna neka druga boja možete nas kontaktirati kako bi vam dali ponudu.

Priložene su druga varijante za boje: 

Niste pronašli odgovor! Kontaktirajte nas